top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAsenpa

Balık Yemi

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

Ticari balık yetiştiriciliği yapan işletmelerde toplam maliyetin %60'ını balık yemi maliyetleri oluşturur. Bu sebeple işletmeler balıkların gereksinimlerini iyi bilmeli ve doğru balık yemini seçmelidir. En kaliteli balık yemlerini minimum dağıtım riskleri ile en kısa sürede dağıtan Asenpa, sayısız işletme tarafından tercih edilir. Uygun fiyatlarda balık yemi satışı yapan Asenpa'nın tercih edilmesinin sebepleri arasında planlı ve hızlı çalışması da yer alır.

Balık Yemi Nedir?


Balık yemi, balıkların beslenmesi için kullanılan yemlerdir. Balığın türü, beslenme şekli, büyüklüğü ve yemin kalitesine göre geniş balık yemi alternatifleri mevcuttur. Balık yemleri verilirken hayvanın beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulur. Fazla balık yeminin verilmesi balıkları aşırı tüketimden öldüreceği gibi yenilmediği takdirde suyu kirletmeye sebep olur. Balık yemleri genellikle balığın iyi bir büyüme için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ve eser elementleri içerir.

Balık Yeminin Özellikleri


Balık yemi farklı içerikleri ile balıklar için alternatifler yaratır. Ekonomiktirler ve kullanımları kolaydır. Akvaryumlarda en çok kullanılan besin balık yemidir. Genel olarak kuru gıda halindeki balık yemleri balığın ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içeren, liyofilize (susuz) bir gıdadır. Balık yeminin başlıca özellikleri şunlardır:

Balık iştahını arttırır.

Bağışıklık savunmasını geliştirir.

Tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılayarak olası eksiklikleri önler.

Gıdaların besin değerleri ve alımlarını değiştirir.

Canlı yiyecekler için doğal içgüdüyü teşvik eder.

Belirli türlerin rengini yoğunlaştırır.

Balıkları daha dayanıklı hale getirir.

Balık Yemi Çeşitleri


Kuru yem: Kuru balık yemi, çok çeşitli tropikal, tuzlu su balıkları ve omurgasızlar tarafından tüketilen özel veya yapay olarak üretilmiş bir balık yemi çeşididir. En çok durağan sakin balıklar ve orta su balıkları için idealdir. Çok sayıda akvaryumun dibinde olmayı seven balıklar, dibe yerleştikten sonra kuru yem tüketir. Genellikle kuru yemler aynı renklere sahip değildir, bu aynı besin maddelerini (protein, lif alımı, vb.) içermemeleri ile açıklanır. Kuru yemler nemi gidermek için pişirilir ve daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Pelet: Peletler çeşitli boyutlara sahip besinlerin sıkıştırılmasıyla oluşturan balık yemidir. Genellikle büyük balıklar için kullanılır. Yayın balığı ya da köpekbalıkları gibi daha büyük yırtıcı balıklar için yaygın olarak tercih edilir. Son derece besleyici bir balık yemi olan peletler, kuru yemler ile aynı temel bileşenleri içerir sadece farklı bir formdadır. Bazı peletler su yüzeyinde kalırken, bazıları dipte gezinmeyi seven balık türlerini beslemek için yavaşça batar.

Tatil yemi: "Gıda blokları" veya "hafta sonu blokları" olarak da bilinen tatil yemleri, sahibi yokken balıklara verilen yem türüdür. Akvaryumun içine yerleştirilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tatil yemi, çözündükçe az miktarda yiyecek salarlar. Gıda blokları daha küçük tropikal balıklar için iyi bir seçim olabilir, ancak akvaryum çok uzun süre ihmal edilirse suyu kirletebilir.

Dondurulmuş balık yemi: Bozulabilir gıdalar dondurulmuş depolama ile korunabilir ve genellikle blister ambalajlarda veya tekrar kapatılabilir ambalajlarda satılır. Bunlar kan solucanları, Daphnia veya tuzlu su karidesleri gibi çeşitli bileşenler içerebilir ve yüksek protein diyeti gerektiren Discus gibi balıkları beslemek için yaygın olarak kullanılır.

Dondurularak kurutulmuş yemler: Dondurularak kurutulmuş balık yemleri öncelikle tropikal ve tuzlu balıkları için geliştirilmiştir. Bazı balık türlerinin diyetine ya da özel beslenme ihtiyaçlarına çeşitlilik sağlamada yararlıdır.

235 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page