top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAsenpa

Vital Buğday Glüteninin Kullanıldığı Yerler

Buğdayın içinde bulunan bir ana proteindir. Buğdayın içinde bulunan nişasta granülleri çıkıncaya dek buğday unu hamurunun su ile yıkaması yapılır. Bu işlemlerin sonucunda yenecek bir gıda maddesi olarak glüten ayrıştırılır. Glüten pek çok tahılda doğal olarak bulunmaktadır fakat özellikle buğdayda yoğun olarak yer almakta ola bir proteindir. Buğday dışında yulafta, arpada, çavdarda da glüten yer almaktadır.

Pek çok hazır gıda ürünlerinde, unlu mamüllerde bulunmaktadır. Özellikle sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç ana öğünde yoğun olarak tüketilen ekmekte bulunmaktadır. Un kullanılarak yapılan tüm gıda ürünlerinde glüten yer almaktadır.


Neden Kullanılır?


Ortalama olarak içeriğinde yüzde 75 ile 82 arasında proteinin bulunduğu vital glüten, protein desteği sağlanması için kullanılmaktadır. Dolayısı ile bir gıda ürünü protein açısından desteklenmek isteniyorsa kullanılması gereken ürün; vital buğday glüteni olmaktadır. Çünkü bu içerikteki glüten, ekleme yapılan besinlerin değerlerinin artmasını sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; çölyak hastalığı bulunan ve buğday ürünlerine alerjisi olan kişilerin bu gıda ürününü kullanamayacak olmasıdır.

Ürünün normal şartlar altındaki biyolojik değeri 64 olarak bilinmektedir ve bu ürün yumurta ya da yoğurt ile harmanlandığında, aminoasit değerinin artacağından dolayı ulaşacağı biyolojik değer de 100'e yaklaşacak ve hatta 10'ün üstüne çıkacaktır.


Kullanım Alanları ve Amaçları


Buğday unu ile suyun tam olarak karıştırılması sonucunda oluşturulan ürün, evlerde doğal yöntemlerle yapılamamaktadır. Fakat kullanılmak üzere kişilerin kendileri tarafından bu gıda ürünü yapılamıyor olsa da satın alınarak yemeklerde kullanılabilmektedir. Bu kullanımların amacı; gıda maddelerinin besin değerini arttırmaktır.

Hazır haldeki glütenin kullanım amacı; gıda maddelerinin besin yani protein değerini yükseltmektir. Bu kapsamda özellikle sporcular, kilo almak isteyenler bu ürünü kullanmaktadır. Piyasada bulunan pek çok hazır tozlar protein açısından zengin olduğu için spor yapan kişiler tarafından kullanılmaktadır.

Bir diğer kullanım amacı da; vegan beslenen kişilerin protein ihtiyacını karşılamaktır. Et ve hayvansal besin tüketmeyen yani vegan beslenme tarzını benimseyen kişiler, protein ihtiyaçlarını hayvansal içerikte olmayan besinlerden karşılamaktadır. Vbg de bunu karşılamanın bir yoludur. Bu şekilde hazırlanan buğday glüteni ile et yerine geçebilecek olan seitan yapabilmek mümkündür. Bu bağlamda, kalabalık yemeklerde ve işletmelerde buğday glüteni ile vegan beslenenlere yönelik lezzetli, besin değeri açısından yüksek ve doyurucu yemekler yapabilmek mümkündür.


Buğday Glüteni Hakkında Yanlış Bilinenler


Vbg, son yıllarda glutensiz beslenme adı altında kamuoyunda olumsuz olarak yer almaktadır. Bu konuda yanlış bilenen bilgiler arasında glütenin sağlıksız olduğu bilgisi yer almaktadır. Çünkü glüten yalnızca çölyak hastalığı bulunan ve buğday alerjisi bulunan kişiler için zararını göstermektedir. Bu durum dışında buğday glüteni sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmamaktadır.

Çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti bulunan kişilerin dışında kalan herkes daha zengin içerikli ve protein ağırlıklı beslenmek amacıyla bu üründen yararlanabilmektedir. Vbg, değer anlamında daha yoğun ve yüksek olmakla birlikte aynı zamanda katıldığı yemeklere lezzet katmaktadır. Özellikle catering firmaları, oteller ve büyük yemek işletmeleri vegan yemek ortaya koyabilmek adına son derece sağlıklı olan bu ürünü kullanmaktadır. Vbg olan yemekler daha protein ağırlıklı, daha besleyici ve aynı zamanda daha besleyici özelliğe sahip olmaktadır. Ürün hakkında detaylı bilgi almak ve tedarik edebilmek için <!--td {border: 1px solid #ccc;}br {mso-data-placement:same-cell;}-->https://www.asenpa.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

2.132 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page