top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAsenpa

Bitkisel Protein

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

Vejetaryenliğin popülerleşmesi ile bitkisel proteine olan ihtiyaç son zamanlarda giderek arttı. Bitkisel protein, genellikle bezelye ve soya fasulyesinden üretilen bir et ikame ürünüdür. Soya fasulyelerinde bulunan soya proteini diğer bileşenlerden ayrılarak bitkisel protein üretmek için kullanılır. Veganlar, vejetaryenler ya da diyet yapanların bir numaralı tercihi olan bitkisel proteinler yaygın olarak vegan burgerlerde ve sebzeli sosisli sandviçlerde kullanılır. Bitkisel proteinlere, orijinal et tadına benzemesi için baharatlar eklenir. Genellikle dondurulmuş veya konserve olarak satılan et içeren gıdalarda bitkisel proteinler kullanılır. Bunun başlıca sebebi bitkisel proteinin tadının ete benzemesi bununla birlikte daha uygun fiyatlara sahip olmasıdır.

Bitkisel Proteinin Faydaları


Sağlık uzmanları bitkiye dayalı beslenmenin hayvansal ürünlerden daha sağlıklı olduğunu yaptıkları araştırmalarla kanıtladılar. Bu sebeple et yerine bitkisel protein yemek daha sağlıklı bir seçimdir. Soya proteini, insanların ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri karşılar. Tam bir protein kaynağı olan soya proteini, etten daha sağlıklı olmasıyla en iyi protein alternatifidir. Tıbbi olarak soya fasulyesinin kolesterolü düşürdüğü, menopoz semptomlarını iyileştirdiği ve kemik yoğunluğunu iyileştirdiği gözlemlenmiştir.

Bitkisel proteinler düşük maliyetiyle para tasarrufu sağlar. Kurutulmuş formda satılan bitkisel proteinler daha uzun raf ömrüne sahiptir. Dolapta uzun süre saklanmak adına idealdir. Bitkisel proteinler baskın tatlara sahip olmadıkları için her menüye uyum sağlayabilir. Ayrıca çeşitli baharat, ot ve soslarla birlikte gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Dahası, bu bitkisel proteinler ekolojik dengeyi korur ve etlere göre daha az karbon salınımı yapar. Bitkisel proteinler bu özellikleri ile sürdürülebilirliğe katkı sağlar. Soya ürünlerine alerjisi olan insanlar bitkisel protein tüketmemeye dikkat etmelidir. Ambalajlı ürünlerin içeriği alerjik müşteriler tarafından kontrol edilebilir.

Bitkisel Protein Besin Değerleri


Baklagiller, soya peyniri, fındık ve kinoa gibi bitkisel proteinler lezzetli olmalarının yanı sıra sağlıklıdırlar. Beslenme açısından, bitkisel proteinler son derece yüksek besin değerlerine sahiptir. Örneğin baklagiller, demir, potasyum ve folik asit gibi değerli besin maddelerinin yanı sıra büyük bir lif kaynağıdır. Fındık ve tohumlar, kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan iyi ve doymamış yağlar kaynağıdır. Bitkisel proteinler etlerden daha yüksek ve dengeli besin değerlerine sahiptir.

100 ml'lik bitkisel protein besin değerleri aşağıdaki gibidir: (sulandırılmadan önce paketten ölçülür)

160 kalori

0 gram yağ

14 gram karbonhidrat (8 gram lif ve 6 gram şeker)

24 gram protein içerir.

Ayrıca bitkisel proteinler önerilen günlük demir ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar, yaklaşık 4 yumurtaya eşit iyi bir demir kaynağıdır.

Bitkisel Protein İhracatı


Bitkisel proteinin en çok ihraç edildiği ülke Hindistan'dır. Bitkisel proteini ithal eden ülkeler aşağıdaki gibidir:

Vietnam

Suudi Arabistan

Arjantin

Birleşik Arap Emirlikleri

Türkiye

Türkiye'de giderek artan bitkisel protein ihtiyacını karşılayan Asenpa, güvenilir ve kaliteli ürünleri ithal eder. Dağıtım aşamasında riskleri minimuma indiren Asenpa hızlı bir şekilde çalışarak uygun fiyatların yanında zamandan tasarruf imkânı da sunar.

57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page