top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAsenpa

Glutensiz Buğday Unu

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

Endüstriyel üretim yapan firmaların hammadde ihtiyaçlarını karşılayan, kalite standartlarına uygun bir şekilde ürünler sunan Asenpa, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten ve geleceğe katkı sağlayacak çalışmalar üretmeyi amaçlayan anlayışa sahip olan bir işletmedir. Yulaf, arpa, çavdar ve buğday gibi tahılların içinde protein grubu olarak bulunan gluten, hamurun mayalanması sırasında oluşan ağ şeklinde bir maddedir. Gluten, hamurun kabarmasına ve esnek bir yapıda olmasına katkı sağlar. Ancak, bazı bireylerin mide ve bağırsaklarında sorunsuz bir şekilde sindirilen gluten maddesi, bazı bireylerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu sebeple, bazı kişiler glutensiz buğday unu ile yapılan yemekleri tercih ederler.

Bazı kişilerde görülen, glutenli ürünleri yedikten sonra mide ve bağırsaklarda yaşanan sağlık sorunları, kişiye rahatsızlık veren ciddi bir sorundur. Gluten hassasiyeti diğer adıyla çölyak hastalığı olarak adlandırılır. Günümüzde yaşanan gıda hassasiyetlerinden en yaygını çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalığının tam bir tedavisi yoktur ve çölyak hastaları sağlıklı bir yaşam sürebilmek için glutensiz ürünler tercih etmelidirler. Asenpa bünyesinde yer alan gıdalardan bazıları doğal buğday nişastası, patates ezmesi, glutensiz buğday unu ve vital buğday glutenidir.

Glutensiz Buğday Unu Nedir?


Glutensiz un, içinde arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi gluten içeren tahılların hiç olmadığı hatta kalıntılarının bile olmadığı un çeşididir. Mercimek, mısır, nohut, karabuğday, patates, bezelye, fasulye, pirinç gibi gıdalarda gluten yoktur. Bu gıdalardan glutensiz un yapılabilir. Glutensiz un, glutensiz ekmek yapımında kullanılan temel bir üründür. Glutensiz gıdalar, çölyak hastalığı yaşayan bireyler için üretilen gıdalardandır çünkü glutensiz gıdalar, çölyak hastalığıyla mücadele eden kişilerin tek tedavi yöntemidir.

Gluten, tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Gluten; yulaf, buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda bulunur. Buğdayın içinde 30 çeşit protein bulunur. Buğdayın içerisinde bulunan bu 30 çeşit proteinden iki tanesi yani glutenin ve gliadin, su ile birleştirilince ortaya gluten maddesi çıkar. Gluten sayesinde hamur daha esnek hale gelir. Unu su ile birleştirince bahsedilen proteinler suyu tutar ve gluteni ortaya çıkar. Glutenli ürünleri sindirmek bazı kişiler için kolayken, bazı kişilerde sindirme sorunlarına yol açar. Gluten hassasiyeti olanlar, glutensiz ürünleri tercih etmek zorundadırlar.

Glutensiz Ürünler


Çölyak hastaları sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için glutensiz ürünler tercih etmelidirler. Glutensiz ürünlere; mısır, nohut, patates, mercimek, pekmez, bal, şeker, soya, bezelye, bakliyat grubu ürünleri, mısır yağı, ayçiçek yağı, zeytin yağı, soya yağı, kanola yağı, sebzeler, meyveler, yoğurt, ayran, peynir, süt, tavuk, et, balık, kuru yemişler, et suyu ile hazırlanan çorbalar, tavuk suyu ile hazırlanan çorbalar, sebze çorbası, yumurta, pirinç, pirinç unundan yapılan tatlılar ve glutensiz buğday unu gibi gıdalar örnek olarak verilebilir.

Çölyak hastaları, yukarıdaki ürünler dışında yer alan tüm ürünler için gluten içermeyen ürünleri seçmelidirler. Çölyak hastaları için dışarda yemek yemek çok risklidir, çünkü gıdaların çoğu gluten içerir. Bu sebeple hastaları glutensiz buğday unu alarak istedikleri yemekleri kendileri yapabilirler.

Glutensiz buğday unu ile birçok yemek ya da tatlı hazırlanabilir. Krepler, pideler, hamur işleri, muffinler, kurabiyeler, çorbalar, pankekler, pastalar, kekler, poğaçalar, hamur kızartmaları ve ekmek gibi birçok ürün glutensiz buğday unu ile yapılabilir. Böylece dışarıda yemek yiyemeyen çölyak hastaları, isteklerine ve diyetlerine uygun menüleri yapabilme fırsatı elde eder.

2.890 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page