top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAsenpa

Vital Buğday Glüteni

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

Hizmet verdiği pazar çeşidine göre, özel kuruluşlara ya da kişilere ürünler satarak işletmelere ürün desteği sağlayan Asenpa, belirli bir yere özgü olan ürünlerini sunma hizmetini püresel bir varlığa dönüştürmeyi hedefler. Asenpa, sanayi ile ilgili üretim yapan işletmelerin doğal işlenmemiş madde ürün ihtiyaçlarını karşılayan, kalite standartlarına uygun şekilde ürünler sunan, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklar üreten ve geleceğe katkı sağlayacak çalışmalar üretmeyi amaçlayan anlayışa sahiptir. Patates ezmesi, doğal buğday nişastası, glutensiz buğday unu, vital buğday glüteni (VWG) ve çok daha fazlası ürünler sekmesinden kontrol edilebilir.

Vital buğday glüteni (VWG), buğdayın temel proteini olan glutenden yapılan bir besindir ve yüksek kalitededir. İçindeki bütün nişasta granülleri çıkarılıncaya kadar buğday unu hamuru su ile yıkanarak yapılır. Çözülmeyen ve yapışkan olan gluten bir madde olarak ayrılır ve bu şekilde yenilir. Kurutulup toz haline getirilerek yapılan buğday gluteni, kalite olarak bağlı olduğu kaynak, kökene göre değişiklik gösterebilir.

Vital Buğday Glüteni (VWG)

Buğday ununun, su ile iyice karıştırılması sonucunda oluşan proteine, birçok öğeden oluşan karışıma vital buğday glüteni (VWG) denilmektedir. Buğday gluteni, %75 ve %80 arasında protein oranına sahip olan bir besindir. Buğday gluteninin biyolojik olarak değeri 64’tür. Bu rakam soyanın biyolojik değerine yakındır. Soyanın biyolojik olarak değeri 74’tür. Buğday gluteni, eklendiği ürünlerin besin değerini arttırma görevi görür. Ayrıca buğday gluteninin, fonksiyonel protein oranını da arttırma işlevi bulunmaktadır.

Buğday gluteni, buğday veya diğer tohumların unları nişastayı ayırmak amacıyla yıkanınca geriye kalan yapışkan ve dayanıklı bir özellikte olan maddedir. Tutkala benzer. Jelatin’in alternatifi olan bir madde olan buğday glutenleri, ayrıca vücut tarafından kolayca bir şekilde sindirilme özelliğine sahiptirler.

Buğday Gluteninin Kullanıldığı Yerler

Buğday glutenlerinin kullanıldığı yerler çok çeşitlidir. Fırıncılık ve pastacılık sektöründe çok kullanılan bir üründür. Protein değeri yüksek olan ürünlerde buğday glutenleri kullanılır. Unun içine %2 ya da %5 oranında bir vital buğday glüteni (VWG) eklerseniz, unun maddesi daha güçlü ve hacimli bir kıvama gelir, unun dokusu daha iyi bir hale gelir. Buğday gluteninin eklenmesinden dolayı hamur, su ve gaz tutma kapasitesini artırır. Hamurun direnci artar. Ayrıca ekmeklik enerjisi artar ve daha kolay şekilde ekmek yapılabilir hale gelir.

Buğday gluteni ile yaptığınız ekmek, daha iyi bir hacimde, kıvamda olur. Yumuşak, iyi ve sağlam bir yapıda iç maddeye sahip bir ekmek kıvamı yaratmaya olanak sağlar. Ayrıca buğday gluteniyle yapılan ekmekte, ince ve parlağımsı bir yapı oluşur ve kıvamı daha iyi olur. Buğday glutenlerinin kullanıldığı diğer yerlerden biri, kahvaltılık gevreklerdir. Proteinli bisküvilerde de vital buğday glüteni (VWG) kullanılır. Mısır cipslerinde, hazır çorbalarda ve hazır sosların içinde de buğday glutenleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte buğday glutenleri, süt proteini ya da soya proteininin kullanıldığı yerlerde su tutma oranı yüksek olduğundan düşük maliyette bir alternatif olarak da kullanılabilir.

109 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page